© Elise Castro elisecastro.net

Miksi teen tätä duunia?

 

Moni tuttavani on hämmästellyt, miksi haluan käsikirjoittaa juuri tv-viihdettä, vaikka opintoni olivat fiktiopainotteiset. Kun aikoinaan aloitin käsikirjoitusopinnot, en itsekään osannut kuvitella, että tulisin rakastumaan televisioviihteen tekemiseen.

 

Opintojen edetessä minulle valkeni, että elokuvakäsikirjoittajan työ on yksinäisempää kuin televisioviihdetuotannoissa. Samoihin aikoihin pääsin harjoittelijaksi Kaksi julkkista ja yhdet häät -realitysarjaan. Varsinaisen työnkuvan lisäksi huomasin nauttivani siitä, että olin osa tiivistä työyhteisöä. Minua kiehtoi myös tehdä ohjelmia, joissa fiktiivisten hahmojen sijasta oli oikeita ihmisiä omina itsenään. Se tekee käsikirjoittamisesta aivan erilaista. Monella tapaa haastavampaa ja jännittävämpää!

 

Realityssa tilanteet elävät ja käsikirjoitus muuttuu sen mukaan. Sanoja ei voi osallistujien suuhun laittaa. Jälkitöissä käsikirjoittajalla saattaa olla jopa 50 tuntia jo kuvattua videomateriaalia. Siitä tulisi rakentaa kahdeksan eheää ja koukuttavaa n. 42-minuuttista jaksoa yhdessä leikkaajan kanssa. Materiaali saattaa olla hyvinkin erilaista verrattuna alkuperäiseen suunnitelmaan. Pidän siitä, että työni haastaa ja vahvistaa ongelmanratkaisukykyäni.

Käsikirjoittaminen on tilaisuus laajentaa maailmankuvaani

 

Olen luontaisesti utelias ympäröivän maailman ilmiöitä ja ihmisiä kohtaan. Olipa kyse sitten työ- tai yksityiselämästäni, minulle on aina ollut luontevaa kuunnella ihmisiä. Pyrkiä ymmärtämään heidän maailmaansa. Mitä vieraampi se itselleni on, sitä enemmän siitä kiinnostun.

 

Realitykäsikirjoittajan työssä kaikkein rakkainta minulle onkin mahdollisuus tutustua monenlaisten ihmisten elämäntarinoihin. Usein myös vaikutan heidän tositarinansa suuntaan hetken, sillä viihdeohjelmille on tyypillistä antaa osallistujilleen elämyksiä. Toisinaan jopa auttaa heitä parantamaan elämänlaatuaan. Ennakkoluulottomana kuuntelijana uskon ymmärtäväni ihmisiä, ja täten saamaan heidän tarinansa kuulluksi samastuttavalla ja viihdyttävällä tavalla. 

Viihdeohjelmien tekeminen vastaa toiseenkin tarpeeseeni. Rakastan nauramista, hassuttelua ja itseironisia vitsejä. Parhaita arjen hetkiä ovat ne, kun saan ihmiset nauramaan. Fiktiivisen komedian käsikirjoittaminen ei kuitenkaan ole minun juttuni. Viihteen parissa pääsen suunnittelemaan ja poimimaan hauskoja tositilanteita.